Terugverdientijd warmtepomp installatie

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is in principe een omzetter van warmte. Het onttrekt thermische energie uit de directe omgeving. Die energie komt in het warmte afgiftesysteem van het toestel terecht en loopt via een koelmiddel door een gesloten circuit. Dat koelmiddel zal de temperatuur in een bepaalde ruimte regelen. Een warmtepomp maakt dus gebruik van gratis, hernieuwbare energie voor het verwarmen en verkoelen van een ruimte.

Warmtepomp type lucht/lucht

Mitsubishi Electric & Aero is uw referentie voor warmtepompen type lucht/lucht. Dat type van warmtepomp werkt met een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Het haalt met een ventilator lucht uit de buitenomgeving. Die lucht wordt door een koelgas, dat door een compressor opgewarmd of afgekoeld wordt, tot de juiste temperatuur gebracht. Dat koelgas geeft energie af die in de binnenruimte verspreid wordt.

De warmtepompen type lucht/lucht van Mitsubishi Electric & Aero maken gebruik van Hyper Heating technologie. Door die technologie blijft het verwarmingsvermogen behouden bij een buitentemperatuur tot wel -15°C. Daardoor kan in elk seizoen, ook de strenge winter, de warmtepomp zijn werk doen. Die verbeterde prestaties bij lage buitentemperaturen zijn mogelijk door de krachtige compressor van het toestel.

Wat is de terugverdientijd van een Mitsubishi Electric warmtepomp?

Een lucht/lucht warmtepomp gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Dit kan nog verlengd worden door regelmatig onderhoud. Hoeveel van die tijd kost het om de investering in uw warmtepomp terug te verdienen?

Om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen, gebruiken we deze formule:

TERUGVERDIENTIJD WARMTEPOMP = totale kostprijs ÷ jaarlijkse besparing

In deze formule staat de totale kostprijs van de warmtepomp gelijk aan de aankoopprijs zonder premies. De jaarlijkse besparing hangt af van de energiekosten. Die kosten worden vermenigvuldigd met de jaarlijkse opbrengst van de warmtepomp. De uitkomst hiervan is meteen ook een goede indicatie voor uw ecologische voetafdruk. Een warmtepomp verbruikt maar 25% elektriciteit. De andere 75% komt van de buitenlucht.

>> Meer weten over de prijzen van onze producten? Vraag een gratis offerte aan.

Waar moet u op letten bij het inschatten van de terugverdientijd?

Uiteraard zijn er nog factoren die de terugverdientijd van een warmtepomp bepalen:

Rendement warmtepomp

Hoe groter het verschil tussen de buitentemperatuur en de binnentemperatuur, hoe meer stroom er nodig is en hoe minder u elk jaar bespaart. In de winter moet een warmtepomp bijvoorbeeld harder werken, dus zal de waarde die u bespaart kleiner zijn.

Isolatiewaarde van de woning

De hoeveelheid stroom die uw warmtepomp verbruikt, hangt af van hoe goed uw huis geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd huis verliest tot wel de helft minder warmte dan een slecht geïsoleerd huis.

Correct vermogen

Het vermogen van uw warmtepomp moet goed afgestemd zijn op uw woning en uw behoefte aan warmte. Een te klein vermogen leidt tot een te groot stroomverbruik. Een te groot vermogen zorgt voor een onnodig hoge aankoopprijs van de installatie.

Onderhoudscontract

Wij raden aan om om de 2 jaar een onderhoud te laten uitvoeren of op regelmatige basis de units te onderhouden. Dit is niet verplicht, maar op die manier werkt uw warmtepomp zo energiezuinig mogelijk en met een zo lang mogelijke levensduur. Daarom leg je het best een onderhoudscontract af bij de warmtepomp installateur. Dan is je warmtepomp zeker in goede handen. En het komt ook nog eens voordeliger uit.

Hoe rendabel is het gebruik van een warmtepomp?

Een warmtepomp is zeer rendabel. Uiteraard is het wel een investering op lange termijn. Gemiddeld duurt het zo’n 7 tot 15 jaar om die investering terug te verdienen. Dat is in principe nog een aantal jaren voor het apparaat zijn laatste adem uitblaast. Bovendien bieden wij een garantie van 5 jaar.

Een warmtepomp kopen is tegenwoordig nog voordeliger. De federale regering kondigde een verlaging van de BTW naar 6% aan op de aankoop en installatie van warmtepompen. Die BTW van 6% was er al voor woningen ouder dan 10 jaar, maar geldt nu dus ook voor nieuwbouwwoningen en heropgebouwde woningen. Gas wordt daarentegen alleen maar duurder. De reden: de subsidies voor gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen vervalt. Dat zorgt voor een stijging in de prijs van €1000. Een warmtepomp is dus een logische keuze.