Airco kopen: vast of mobiel?

Wanneer u op zoek gaat naar een oplossing voor extra koeling, heeft u twee mogelijkheden: vaste of mobiele airco. Mobiele airco lijkt (wegens de prijs) vaak de beste oplossing, toch blijkt vaste airco vaak de betere keuze. Hoe dat komt, leggen we u graag in dit artikel uit.

Zit u toch nog met vragen? Onze airco installateurs staan u graag bij. Contacteer ons gerust!

Vaste airco versus mobiele airco: de eigenschappen op een rijtje

Vaste airco

Installatie: Vaste airco’s vereisen professionele installatie, waarbij ze worden gemonteerd aan muren, ramen of plafonds. Ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet en op een buitenunit voor de afvoer van warme lucht.
Koelcapaciteit: vaste airco’s hebben over het algemeen een hogere koelcapaciteit dan mobiele units, waardoor ze geschikt zijn voor het koelen van grotere ruimtes of meerdere kamers.
Efficiëntie: vaste airco’s zijn over het algemeen efficiënter in termen van koeling, energieverbruik en geluidsniveau in vergelijking met mobiele airconditioners. Ze zijn ontworpen voor langdurig gebruik en kunnen constant worden ingeschakeld zonder dat ze verplaatst hoeven te worden.
Permanente installatie: vaste airco’s zijn permanent geïnstalleerd en kunnen niet worden verplaatst naar een andere ruimte. Ze zijn ideaal voor huiseigenaren of bedrijven die op zoek zijn naar een permanente koeloplossing.
Mogelijkheid tot verwarmen: vaste airco’s (lucht-lucht warmtepompen) bieden ook verwarmingsfuncties, waardoor ze het hele jaar door worden gebruikt voor zowel koeling als verwarming.

Mobiele airco

Installatie: Mobiele airco’s zijn plug-and-play apparaten die geen permanente installatie vereisen. Ze worden eenvoudig verplaatst van de ene naar de andere ruimte en vereisen alleen een stopcontact en een raam of deur voor de afvoer van warme lucht.

Portabiliteit: mobiele airco’s zijn draagbaar en worden gemakkelijk verplaatst naar verschillende kamers of zelfs naar verschillende locaties, waardoor ze ideaal zijn voor huurders of mensen die verhuizen.

Koelcapaciteit: mobiele airco’s hebben over het algemeen een lagere koelcapaciteit dan vaste units, wat betekent dat ze het beste geschikt zijn voor het koelen van kleine tot middelgrote ruimtes.

Geluidsniveau: mobiele airco’s zijn luider dan vaste units, vooral omdat de compressor en ventilator zich in dezelfde behuizing bevinden. Dit kan storend zijn voor sommige gebruikers.

Flexibiliteit: vanwege hun draagbaarheid worden mobiele airco’s gebruikt in situaties waarin vaste airco’s niet praktisch zijn, zoals in huurwoningen waar permanente installatie niet is toegestaan.