Airco: vloermodel of wandmodel kiezen, of toch ingebouwd?

Wanneer u besluit om airco te plaatsen, heeft u keuze uit verschillende modellen. Denk aan wandunits en vloerunits, maar ook casette units of kanaalunits. Een hele hoop keuze, maar welk model is nu het meest geschikt voor uw woning? In dit artikel doorlopen we de verschillende modellen tot in het kleinste detail.

Toch nog vragen? Contacteer onze airco installateurs gerust. We staan u graag bij in uw keuze.

Het verschil tussen een vloermodel airco, wandmodel airco en ingebouwde airco

Vloermodel

 • Plaatsing: Een vloermodel airco wordt op de vloer geplaatst. De plaatsing is vergelijkbaar met radiotoren.
 • Luchtstroom: Een vloermodel airco blaast de lucht vanaf de vloer omhoog. Dit helpt om de gekoelde of verwarmde lucht gelijkmatig door de ruimte te verdelen, waardoor een comfortabele omgeving ontstaat.
 • Ruimte en esthetiek: Een vloermodel airco is nuttig in ruimtes waar wandruimte beperkt is of waar een discrete oplossing wordt gezocht. De airco kan ook de esthetiek van de ruimte verbeteren omdat er geen wandmontage nodig is.

Wandmodel

 • Plaatsing: Een wandmodel airco wordt aan de muur gemonteerd, meestal op een hoogte die comfortabel is voor de luchtstroom in de ruimte.
 • Luchtstroom: Een wandmodel airco blaast de lucht horizontaal of schuin de ruimte in vanaf de muur. Dit is effectief voor het koelen of verwarmen van een bepaald gebied in de kamer.
 • Ruimte en esthetiek: Een wandmodel airco is handig in ruimtes waar vloerruimte beperkt is of waar een hogere montage wenselijk is, bijvoorbeeld om obstakels op de vloer te vermijden.

Ingebouwd

 • Plaatsing: Ingebouwde airco units zijn verborgen in de muur, het plafond of de vloer en zijn dus volledig geïntegreerd in de ruimte. Ze nemen geen extra ruimte in beslag en zorgen voor een strakke, naadloze uitstraling.
 • Luchtstroom: Deze units bieden meestal gerichte luchtstroom vanuit strategisch geplaatste luchtuitlaten. De luchtstroom wordt aangepast aan de indeling van de ruimte.
 • Ruimte en esthetiek: Deze units zijn volledig geïntegreerd in de ruimte en zijn vrijwel onzichtbaar, wat zorgt voor een strakke en minimalistische uitstraling. Ze bieden de meest naadloze esthetiek.

Voordelen van een airco wandunit

Een airco wandunit biedt verschillende voordelen:

 1. Ruimtebesparing: wandunits worden aan de muur gemonteerd, waardoor ze geen vloeroppervlak in beslag nemen. Dit is vooral handig in kleinere ruimtes waar vloerruimte beperkt is.
 2. Efficiënte koeling en verwarming: wandunits zijn ontworpen om efficiënt te koelen en verwarmen en bereiken snel de gewenste temperatuur in de ruimte waarin ze zijn geïnstalleerd.
 3. Gerichte luchtstroom: de luchtstroom van een wandunit kan worden gericht naar specifieke delen van de ruimte, wat zorgt voor een gelijkmatige koeling en comfort.
 4. Eenvoudige installatie: het installatieproces van een wand airco is over het algemeen eenvoudiger dan dat van andere types airconditioners, zoals centrale airconditioningssystemen. Dit leidt tot lagere installatiekosten.
 5. Minder geluid: moderne wandunits zijn ontworpen met geluidsreducerende technologieën. Hierdoor ze stiller zijn tijdens het gebruik, wat zorgt voor een comfortabele en rustige omgeving.
 6. Energiezuinig: veel wandairconditioners zijn ontworpen met energiezuinige functies, zoals programma’s voor energiebesparing en timers, die helpen om energiekosten te verlagen.
 7. Gemakkelijk onderhoud: wandunits zijn vaak gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud en reiniging, waardoor het onderhoudsproces eenvoudiger wordt en de levensduur van de unit wordt verlengd.

Voordelen van een airco vloerunit

Een airco vloerunit heeft verschillende voordelen, waaronder:

 1. Ruimtebesparing: een vloerunit wordt geïnstalleerd onderaan de muur, waardoor de unit geen extra wand ruimte in beslag neemt in ruimtes met veel ramen.
 2. Gelijkmatige luchtverdeling: doordat de lucht vanaf de vloer wordt verspreid, zorgt een vloerunit voor een gelijkmatige luchtverdeling door de ruimte. Dit helpt om koude plekken te voorkomen en een comfortabele temperatuur in de hele ruimte te handhaven.
 3. Esthetiek: vloerunits hebben vaak een slank ontwerp dat goed past bij moderne interieurs. Ze zijn minder opvallend dan sommige andere soorten airco en worden discreet geïnstalleerd.
 4. Energie-efficiëntie: moderne vloerunits zijn energiezuinig, waardoor ze de energiekosten verlagen in vergelijking met oudere modellen.
 5. Stille werking: veel vloerunits zijn ontworpen om fluisterstil te werken, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in slaapkamers of andere ruimtes waar stilte belangrijk is.
 6. Flexibele installatie: vloerunits worden in verschillende ruimtes geïnstalleerd, waaronder ruimtes met beperkte wand- of plafondruimte. Dit maakt ze geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals woningen, kantoren, winkels en restaurants.
 7. Makkelijk onderhoud: omdat vloerunits meestal gemakkelijk toegankelijk zijn, is het onderhoud en de reiniging ervan eenvoudiger dan bij sommige andere soorten airconditioners. Dit helpt om de levensduur van het apparaat te verlengen en de algehele prestaties te behouden.

Voordelen van ingebouwde airco

Ingebouwde airconditioners bieden verschillende voordelen:

 1. Esthetiek: ingebouwde airco’s zijn discreet en naadloos geïntegreerd in de ruimte, waardoor ze visueel aantrekkelijk zijn en de strakke uitstraling van een ruimte behouden blijft. Ze worden verborgen in muren, plafonds of vloeren, afhankelijk van de ontwerpeisen.
 2. Ruimtebesparing: omdat ingebouwde airco’s volledig geïntegreerd zijn, nemen ze geen extra ruimte in beslag in de kamer. Dit is vooral handig in kleinere ruimtes waar elke centimeter telt.
 3. Gerichte luchtstroom: ze zijn ontworpen met strategisch geplaatste luchtuitlaten, waardoor een gerichte luchtstroom ontstaat die efficiënt gekoelde of verwarmde lucht door de ruimte verspreidt.
 4. Stille werking: omdat ingebouwde airco’s meestal worden ontworpen met geluidsreducerende technologieën en omdat de compressor vaak buiten de ruimte wordt geplaatst, bieden ze een stille werking. Zo zorgen ze voor een comfortabele en rustige omgeving.
 5. Flexibiliteit in ontwerp: ingebouwde airco’s worden aangepast aan de specifieke ontwerpbehoeften van een ruimte, met opties voor verschillende stijlen van luchtroosters en afwerkingen die passen bij uw interieur.